Auteursrecht oude foto’s

Het is algemeen bekend dat het auteursrecht op foto’s vervalt 70 jaar na overlijden van de fotograaf. De fotograaf moet dan wel kunnen aantonen dat de foto daadwerkelijk door hem gemaakt is. Met digitale foto’s is dat niet zo moeilijk. In de EXIF data van de foto staat merk, type en zelfs het serienummer van de camera vermeld. Met analoge foto’s wordt het een stuk moeilijker. Dan zal het negatief als bewijs gelden. Wat mij steeds vaker verbaasd is dat veel instanties, waaronder gemeentes, claimen het copyright van foto’s te hebben. Als het foto’s betreft die begin vorige eeuw zijn gemaakt, heb ik daar mijn twijfels over. Ik ben van plan om de proef op de som te gaan nemen. De gemeente Kerkrade beweert het auteursrecht te hebben van een foto, waarvan ik vermoed dat de maker langer dan 70 jaar overleden is. Daarbij is dan ook nog de vraag of de fotograaf in dienst was van de gemeente Kerkrade. Ik denk dat ik er recht op heb om te eisen dat degene die beweert over het auteursrecht te beschikken dat moet bewijzen. Zo werkt dat toch in dit land?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.